افزایش 350 هزار تنی تولید محصولات کشاورزی در کرمانشاه

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه گفت: در مجموع در کل زیربخش های کشاورزی استان شامل زراعی، باغی و دامی شاهد 350 هزار تن افزایش تولید بوده ایم.

خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، کشاورزی و زیرمجموعه های آن از جمله اصلی ترین و کلیدی ترین صنایع هر کشور به شمار می رود و همچنین صنعت پررونق کشاورزی گام مهمی در توسعه کشور، افزایش سلامتی مردم و رفاه اجتماعی ایفا می کند و استان کرمانشاه توانسته در این زمینه به یکی از قطب های کشاورزی کشور تبدیل شود.

وجود منابع خاک حاصلخیز و اقلیم های گرم، سرد و معتدل استان کرمانشاه، امکان کاشت اکثر محصولات کشاورزی و شرایط مناسب دامپروری را فراهم کرده و این استان را در زمره تولید کنندگان عمده محصولات کشاورزی و دامی قرار داده است.

سالانه بیش از پنج میلیون تن انواع تولیدات کشاورزی در این استان تولید و روانه بازارهای مصرف داخلی و خارجی می شود که این میزان معادل 4.5 درصد تولیدات کشاورزی کشور (شامل 4.23 درصد تولیدات زراعی و باغی، 4.08 درصد تولیدات آبزیان و 11.7 درصد تولیدات دامی) است.

در استان کرمانشاه طی سال زراعی 1403-1402 بیش از چهار میلیون و 46 هزار تن محصولات زراعی، بیش از 354 هزار تن محصولات باغی و 561 هزار تن محصولات دام و طیور و در مجموع نزدیک به پنج میلیون تن محصولات کشاورزی تولید شده است.

این حجم تولیدات بیانگر آن است که سهم بخش کشاورزی از تولید ناخالص کشور 7.6 درصد و سهم سایر بخش های مختلف استان کرمانشاه از تولید ناخالص کشور حدود 5.1 درصد است. این در حالی است که سهم بخش کشاورزی استان کرمانشاه از تولید ناخالص استان حدود 13.7 درصد است.

همچنین سهم اشتغال بخش کشاورزی کشور حدود 14.5 درصد و سهم اشتغال بخش کشاورزی استان کرمانشاه حدود 31.2 درصد گزارش شده و پس از بخش خدمات در استان کرمانشاه بخش کشاورزی بالاترین درصد اشتغال را به خود اختصاص داده است.

با وجود ظرفیت های بسیار در بخش کشاورزی استان کرمانشاه، اما مشکلات و نواقصی در این حوزه وجود دارد که بهانه ای برای گفت وگو با علی چاله چاله رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه شد.

رکورد خرید تضمینی گندم در کرمانشاه شکسته شد

تسنیم: استان کرمانشاه در کشت برخی از محصولات از جمله نخود در کشور از استان های سرآمد است. درباره جایگاه های استان در تولیدات کشاورزی، باغی و دامی استان بفرمایید.

استان کرمانشاه با توجه به برخورداری از شرایط خاص اقلیمی و وجود ظرفیت های مناسب در راستای توسعه زیربخش های مختلف کشاورزی در سطح کشور از جایگاه ویژه ای برخوردار است و همین موضوع سبب شده ما در سازمان جهاد کشاورزی در بهره وری و بهره مندی از این منابع پایه وظیفه خطیر و سنگینی داشته باشیم.

در حوزه تولید محصولات کشاورزی سطح اراضی که کشت می شود به طور معمول ثابت است و تلاش می شود به صورت عمودی و با استفاده از ظرفیت های تحقیقاتی و مراکز آموزشی و علمی سطح استان، میزان تولید در واحد سطح افزایش یابد و خوشبختانه این موضوع طی دو سال اخیر محقق شده است.

در مجموع در کل زیرمجموعه های کشاورزی استان شامل زراعی، باغی و دامی شاهد 350 هزار تن افزایش تولید بوده ایم و در حوزه زراعت برخی از محصولات استان کرمانشاه جایگاه ویژه ای در کشور دارند.

به عنوان نمونه استان کرمانشاه در تولید، عملکرد در واحد سطح و سطح کشت نخود رتبه نخست کشور و در زمینه عملکرد جو رتبه نخستین را دارد و برای ذرت و چغندرقند به عنوان محصولاتی استراتژیک که برای آن ها واردات انجام می شود رتبه سوم کشور را دارد.

استان کرمانشاه در زمینه تولید گندم نیز موفق شد در سال زراعی گذشته رکورد سنواتی قبل را بشکند و امسال نیز موفق شد با خرید 824 هزار تن گندم از کشاورزان استان، رکورد سال گذشته و تمام سال هایی که دولت اقدام به کشت خرید تضمینی گندم کرده، بشکند.

استان کرمانشاه در تولیدات دامی نیز از جایگاه ویژه ای در سطح کشور برخوردار است و نژادهای خاصی از جمله گوسفند سنجابی و اسب اصیل کرد در استان کرمانشاه وجود دارد که اقدامات اصلاح نژادی خوبی در این زمینه انجام شده است.

در زمینه تولید گوشت قرمز طی دو سال اخیر شاهد 3500 تن افزایش در استان بودیم به طوری که از 40 هزار تن به 43 هزار و 500 تن رسیده است.

در زمینه تولید مرغ نیز استان کرمانشاه جایگاه ویژه ای در سطح کشور دارد و بیش از نیاز استان ظرفیت تولید مرغ دارد. با هدفگذاری و برنامه ریزی انجام شده خوشبختانه در سال گذشته با برنامه ریزی در حوزه پرورش مرغ گوشتی، از اواخر سال گذشته تاکنون هیچ کمبودی در تأمین مرغ مورد نیاز استان وجود نداشته و امیدواریم با استفاده از ظرفیت واحدهای موجود، راه اندازی واحدهای راکد و همچنین ایجاد واحدهای جدید شاهد رشد بیشتر در این زمینه باشیم.

تسنیم: پروژه های مصوب سفر مقام معظم رهبری به استان در حوزه کشاورزی در چه وضعیتی قرار دارد؟

از محل مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان پروژه هایی به تصویب رسید. یکی از مهم ترین این پروژه ها پروژه اجرای شبکه های آبیاری و زهکشی در استان بود که در قالب این طرح 64 هزار هکتار از اراضی شهرستان ها تحت پوشش قرار گرفتند که بخشی انجام شده و بخش دیگر نیز در حال انجام است که تحول عظیمی در حوزه کشاورزی استان ایجاد خواهد کرد.

از 64 هزار هکتار عنوان شده 11 هزار و 200 هکتار قطعه دو سرمایه گذار است که در منابع ملی پیش بینی شده با استفاده از این اراضی نسبت به طرح های سرمایه گذاری در سطح کلان اقدام شود.

حدود 52 هزار و 800 هکتار نیز از اراضی مربوط به سامانه گرمسیری و سدهای استان است که خروجی آب این سدها از کشور خارج می شود. این طرح تا سال 97 عملاً با حدود پیشرفت فیزیکی بیش از 93 درصد اجرا شد اما از سال 97 متوقف شد و با پیگیری هایی که به عمل آمد از سال گذشته خوشبختانه این طرح شروع شده و 35 هزار هکتار بهره برداری رسیده و مابقی طرح هم که در دست اقدام هست تاکنون 2000 هکتار آن آماده آب اندازی شده و به شرط تأمین آب تا پایان سال زراعی آینده کل طرح به بهره برداری خواهد رسید.

سایر طرح های مصوب سفر مقام معظم رهبری شامل طرح های باغات، اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به طرح های تولیدی به صورت 100 درصد محقق شده است.

رتبه نخست کرمانشاه در حدنگاری اراضی کشاورزی

تسنیم: طرح حدنگاری اراضی کشاورزی استان کرمانشاه تا چه حد پیشرفت داشته است؟

اراضی کشاورزی استان کرمانشاه به عنوان املاک کشاورزان در واقع از مالکیت و تثبیت مالکیت برخوردار نبودند و این اراضی به طور عمده دارای اسناد مشاعی بودند که هیچ گونه استفاده ای به عنوان تضامین برای کشاورزان نداشت و عملاً کشاورز مالکیتی بر اراضی خودش به صورت مشخص نداشت. طرحی در کشور تحت عنوان سنددار کردن اراضی کشاورزی برنامه ریزی شد که تا شهریور ماه 1401 استان کرمانشاه متأسفانه عملکرد مناسبی نداشت و از لحاظ اجرای رفع تداخل آخرین استان کشور بود که خوشبختانه با ورود جدی به موضوع به دلیل لزوم تجهیز منابع و تثبیت مالکیت کشاورزان پیشرفت قابل ملاحظه ای داشت و اکنون جایگاه نخست را در زمینه اجرا دارد به طوری که حدنگاری حدود 650 هزار هکتار اراضی مشمول صدور سند تقریبا به اتمام رسیده و مراحل پایانی را می گذرانند.

افزایش سطح زیر کشت زعفران در کرمانشاه به 530 هکتار

تسنیم: استان کرمانشاه ظرفیت های قابل توجهی در زمینه کشت گیاهان دارویی دارد که در مناطق مختلف و در فصول مختلف شاهد عرضه آن هستیم. برای استفاده از این ظرفیت چه اقداماتی انجام شده است؟

توسعه کشت گیاهان دارویی با محوریت زعفران در دستور کار قرار گرفته است. با توجه به هدف گذاری انجام شده برای توسعه کشت زعفران طی دو سال اخیر حدود 330 هکتار به میزان کشت زعفران در استان اضافه شده و مجموع کشت زعفران در استان کرمانشاه به 530 هکتار رسیده است.

سطح زیر کشت زعفران در استان در دو سال قبل حدود 500 هکتار بوده و اکنون 330 هکتار افزایش یافته است. زعفران کرمانشاه با توجه به قدمت دیرینه ای که داشته از کیفیت بسیار مطلوب و مناسبی برخوردار است و صنایع جانبی آن نیز در حال انجام است و هدف ما این است که این محصول اساسی و اقتصادی همچنان روند توسعه و رشد کشت خود را ادامه دهد.

قیمت گوشت قرمز در کرمانشاه متناسب با میانگین کشوری است

تسنیم: در مقطعی خروج دام زنده از استان مشکلاتی را از نظر قیمت برای مردم ایجاد کرده بود و این در حالی بود که استان کرمانشاه خود یکی از تولیدکنندگان مهم گوشت قرمز در کشور است. در این زمینه چه اقداماتی انجام شده است؟

با وجود اینکه استان کرمانشاه تولیدکننده عمده گوشت قرمز است قیمت آن بالاتر از سطح کشور است و دلیل آن این بود که در حوزه کشتارگاهی و فرایند تأمین گوشت از پرورش تا عرضه به بازار با مشکل مواجه بودیم و برنامه صادراتی مدونی هم برای استان وجود نداشت. با ورود استاندار وقت و برگزاری جلسات متعدد در بخش قابل توجهی از فرایند عرضه دام زنده تا کشتار و عرضه در مراکز سطح استان اصلاح صورت گرفت و خروج دام از استان با محوریت تأمین نیاز استان و در مرحله بعد صادرات مدیریت شد.

در ضمن تأکید شد دام های خروجی از استان به صورت لاشه و کشتار شده باشد نه به صورت زنده که اشتغالزایی داشته باشد و در عین حال قبل از خروج ارزش افزوده ای در استان ایجاد شود و خوشبختانه در این زمینه موفق عمل کردیم و امروز براساس گزارشات آماری مستمر قیمت گوشت قرمز در استان کرمانشاه به طور معمول پایین تر از میانگین کشوری است در صورتی که در گذشته جزو رکوردداران قیمت گوشت قرمز در کشور بودیم.

بهره برداری از 200 هکتار گلخانه در کرمانشاه تا پایان سال

تسنیم: یکی دیگر موضوعات مهم در زمینه اشتغالزایی در بخش کشاورزی توسعه گلخانه ها است. استان کرمانشاه تا چه حد در این زمینه موفق عمل کرده است؟

موضوعی که در افزایش بهره وری و راندمان تولید بسیار مؤثر است توسعه کشت های متراکم و واحدهای گلخانه ای است که با تاکید استاندار سابق تمرکز فعالیت روی توسعه گلخانه ها افزایش یافت و از دو سال گذشته که سطح گلخانه ها کمتر از 40 هکتار بود، امروز ما نزدیک به 140 هکتار گلخانه در حال بهره برداری داریم.

در مجموع 162 هکتار سازه گلخانه ای آماده در استان وجود دارد که به شرط تأمین منابع تسهیلاتی تا پایان امسال شاهد بهره برداری از حدود 200 هکتار از گلخانه ها خواهیم بود. این گلخانه ها شامل تولید محصولات خارج فصل گل شاخه بریده و نهالستان است.

انتهای پیام/

نظرات

captcha